Diş teli – Ortodonti Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
İçindekiler
Diş Teli Hakkındaki Her Şey
Ortodonti, diş tedavisine verilen isimdir. Dişlerin ve çenenin tedavi edilmesinin gerekildiği ve gelecekte karşılaşılacak problemlerin ortadan kaldırılması amaçlı diş teli kullanılması önerilir. Dişlerin yamuk olması ya da çenede bulunan biçim bozuklukları ortodonti tedavisi ile düzeltilebilmektedir.
Ortodonti Tedavisi Hakkında
Ortodonti tedavisi, genel olarak diş teli kullanımını, kimi zaman diş çekimini bazen de çene operasyonunu kapsamaktadır. Arka teller ve braketler takılır. Bu işlem esnasında kişinin canı yanmayacaktır. Ayrıca yarım saat içerisinde diş telleri takılmış olur. Diş teli takılırken ilk önce temizlenir, çekilmesi lazım olan diş varsa çekilir. Ardından birkaç işlem sonrasında braketleri takıp, U biçimindeki ince tel arkadaki dişlerdeki, başkalarına nazaran daha büyük olanlar brakete geçirilip diğerlerine oturtulmaktadır.
Son aşamada ise lastikler takılmaktadır ve oturtulan yerden çıkmaması sağlanmaktadır. Tedavi içerisinde kişiden kişiye olarak diş çekilmesi gerekebilir. Ancak bu vaziyete göre değişmektedir. Kimi vaziyetlerde çene, bütün dişler adına yeteri kadar geniş değildir. Dişlerin çenede yeteri kadar alana sahip olmasını sağlamak adına dişler çekilebilir. Tedavi planı adına gidilen görüşme için diş hekimi, diş çekiminin gerekli olup olmadığının konusunda bilgi verebilir.
Diş telleri takıldıktan sonra kişi, ağzında bir fazlalık olduğunu düşünebilir. Diş telleri takıldıktan hemen sonra üç ile beş gün boyu herhangi bir şey ısırılırken dişler üzerinde hassaslık hissedilebilir ve dişler ağrıyabilir. Hekim hastalara ya da ailelere gerekir ise ağrı kesici önerisinde bulunabilir. Genel şekilde, ortodonti tedavisinden kaynaklanan rahatsızlık durumu kolayca giderilebilir ve kısa sürer. Birey, diş tellerine alışınca bütün bu durumlardan kurtulacağı kesindir.
Hekim kişinin yemesi ve yememesi şeyler hakkında bilgilendirme yapacaktır. Ancak yenmemesi gereken belli başlı bir şeyler vardır. Yapışkan ve katı ya da içerisinde çok şeker içeriği bulunan yiyecekler, dişlere ve diş tellerine zarar verecektir. Asitli içeceklerden kaçmakta oldukça fayda bulunur. Diş tellerinin çürüğe yol açması hakkında aklında soru işareti bulunan bireyler olacaktır. Diş teli genel şekilde çürüğe yol açmaz, fakat teller ağızdaki yiyeceklerin ve bakterilerin birikeceği yerler olacağından ötürü bu kısımların olabildiğince temizlenmesi gerekmektedir.
Temizlemek adına diş fırçalama işlemi, en azından sabah ve akşam yapılmalıdır. Aksi halde diş çürükleri meydana gelecektir. Ortodontik tedavi adına ağız bakımı oldukça mühimdir. Klasik ortodonti tedavisinde olduğu üzere lingual ortodonti tedavisinde de ağız bakımı oldukça mühimdir. Uzman hekimlerin tavsiyelerinin doğrultusunda özel şekilde fırçalama teknikleri, diş duşu, ara yüz fırçası gibi metotlar düzenli bir biçimde uygulandığı zaman braketlerin temizlenmesinde herhangi bir problem yaşanmayacaktır. Lingual ortodonti tedavi uygulamasının; dışarıdan görünmemesinden ötürü ortodonti tedavisinden kaçanlara çözüm olduğu söylenebilir.
Yetişkinler Bireyler İçin Ortodonti Tedavisi
Ordontik tedavinin pek çoğunu ve büyük bir kısmını yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Eğer bireyin iskelet ile alakalı bir çene sorunu, kapanış bozukluğu gibi bir sorunu varsa ortodonti tedavisinin içerisinde operasyonda yapabilir. Fakat yalnızca diş dizi bozuk ise yalnızca ortodonti tedavisi yeterli olacaktır. Erişkinler adına sağlık, özgüven, mutluluk oldukça önemlidir. Hiçbir hastanın diş teli kullanması adına fazla yaşlı olduğu söylenemez.
Kaç Tür Diş Teli Bulunur?
Porselen türündeki diş teli, ağızdaki metal braket taşıma düşüncesini bir türlü sindiremeyenler adına bir çözüm olmuştur. Diş rengindeki braket ya da diş teli bir diğer adıyla seramik braketler şeklinde de bilinen porselen diş teli, yetişkin yaşam tarzına uyumlu olmaları adına dizayn edilmiştir. Metal diş tellerinin de mevcut olduğu söylenebilir. Görünüm bakımından daha çok belli olsa bile dayanıklılığı, hızlı tedavi süreci adına tercih edilmektedir.
Ortodonti Tedavi Ücretleri ve Bilinmesi Gerekenler
Ortodonti tedavisinde ücretin ne şekilde olacağı, hekimin bireyi muayene etmesinden sonra kesin hale gelir. Tedavi ücretleri ortalama 3.000 liradan başlamaktadır. Kişilerin ağız çene yapısı, dişlerindeki bozukluk durumu ve bunun gibi bir çok faktör tedavi süresini ve ücretini belirlemektedir. Randevulara ne zaman gidilmesi gerektiği hekim tarafından belirlenir. Randevular hastaların gereksinimine göre belli edilir. Diş teli kullanan pek çok hasta her 4 ile 8 hafta içerisinde randevuya çağrılır. Daha sıkça muayene olmayı gerektiren hususi vaziyetler olduğundaysa randevular bu şekilde verilmeye devam edilir.
Ortodonti tedavisi bittikten sonra dişler üzerinde braketlerin izi kalmayacaktır. Ancak braketlerin yapıştırıldığı yapıştırıcının izleri kalır. Kalan yapışkanlar özel cila maddesiyle çıkarılır. Bu işlem bireyin canını acıtmadan gerçekleştirilir ve sonunda braketlerden iz kalmaz.
Diş teli tedavisi süresinin, her hastanın ortodonti sorununa göre değiştiği söylenebilir. Tedavi genel olarak 8 ay ile 30 aya dek sürebilir. Bir bireyin tel takma vakti 12 ile 24 ay şeklinde değişir. Tellerin çıkmasından sonra tekrar bozulma durumu olması olasıdır. Teller çıkarıldıktan sonra dişlerin yapısı eski pozisyonuna dönmek isteyebilir. Dişlerin mevcut şekilde tutulması adına sabit veya hareketli pekiştirme aparatı kullanılır. Bu apareyler tavsiye edilen zamanlarda kullanılmaz ise dişlerin tekrar bozulması olasıdır. Teller, konuşmayı doğrudan biçimde etkilemeyecektir. Yalnızca tellerin takılmasından sonra bir hafta adaptasyon süresince konuşma adın hafif farklılıklar olabilir.
Görünmeyen Diş Teli
Lingual Ortodonti tedavisi şeklinde biliniyor olan görünmeyen diş teli, braket ve tellerin dişin arka yüzüne takılma işlemine verilen addır. Bireye özel biçimde laboratuvar ortamı içerisinde üretildiği söylenebilir. Bu teller karşıdan bakıldığı zaman görünmez haldedir.
Görünmez diş tellerinin klasik diş tellerinden farkı bulunur. Çapraşık olan dişlerin tedavisi için devamlı yenilenen teknolojik gelişmenin, hastalar bakımından başkaları açısından fark edilmeyecek biçimde tasarlanan tedavi metotlarının geliştirilmesine neden olmuştur. Lingual ortodonti, bir başka isimle görünmeyen diş teli, bu metotların içerisinde yer almaktadır. Bu tedai metodunda teller, dişlerin ön değil arka yüzüne takılmaktadır. Bu sayede lingual metot sayesinde ağız içerisinde istenmeyen bir görünüm oluşmayacaktır. Tedavi süresinde estetik endişeler olmadan yaşama özgürce devam etmek sağlanmaktadır. Fiyata gelindiği zaman birey adına gereken tedavinin belirlenmesi, tedavi planı ile ancak net fiyata ulaşmak söz konusudur. Ancak kesin olarak normal ortodonti tedavisinden yüksek fiyatta olduğu söylenebilir.
Tedavi Süresinde Herhangi Bir Sorun Olur mu?
Hastadan hastaya farklılık gösteren uygunluk süresi, ortalama olarak 2 ile 4 hafta içerisinde sürüyor. Bu süreç adına çok önemli rahatsızlıklar olmamak ile beraber uyum sağlanana dek dilde ve yanaklarda hafif rahatsızlık durumu görülebilir. Ancak buna rağmen bu tedavinin pek çok avantajı bulunur. Bilhassa diş tellerinden ya da düzensiz görünen dişlerden ötürü estetik kaygısı bulunan bireyler adına oldukça pratik, etkili metotlar içerisindedir. Bilinen en iyi seçenekli tedavi metotlarından birisi olan dışarıdan takılan şeffaf dil teline göre estetik bakımdan daha rahat bir tedavi biçimidir. Şeffaf diş teli bir süre sonra sararmaya başlayarak estetik endişelerini tekrardan doğururken, görünmeyen diş teli tedavi sonuna dek estetik kaygıyı en az düzeyde tutuyor.
Lingual ortodonti tedavi metodunu erkek kadın, yaşlı, genç, çocuk fark etmeden her yaş grubundan insan yapabilir. Tedavi bireyin diş yapısına ve özel taleplerine göre planlanmaktadır. Sonrasında ise bireye özel braket hazırlanıp, dişlere yerleştirilir. Tedavi için kullanılan braketler çiğneme ve konuşma sorunlarını minimum seviyede etkileyecek biçimde tasarlanır. Braketlerin takılması ile 2 ile 3 hafta içinde dilde oluşan tahrişler hazırlanır.
Bir cevap yazın