DigitalOcean ile sıfırdan reseller hosting kurulumu
İçindekiler
DigitalOcean Üzerinde VPS oluşturmak
DigitalOcean google’da aratıp web sitesine giderek üye olabilirsiniz. Daha önce üyeliğiniz var ise giriş yapın. Sonrasında Sağ üst tarafta bulunan Create Droplet ile kendinize yeni bir vps oluşturmaya başlayın.
Referans kodu ile üye olan ve vps alan kişilere kurulum desteği verilecektir.
- İletim sisteminizi seçin: Hosting sunucuları için genellikle centos kullanıldığı için biz onu seçiyoruz.
- VPS özellikleri ve Ücreti: Kendinize uygun olan veya yeterli gelen özellikleri seçin. Fiyatları Vps özelliklerine göre değişir. Saatlik olarak ne kadar ücret kullanılacağı yazmaktadır.
- VPS locasyonunuzu seçin: VPS hangi ülkede ve hangi konumda olacağını buradan seçebilirsiniz. Biz herşeyi standartlar üzerinden gidiyoruz. Kendinize uygun olanları seçebilirsiniz.
- Sunucunuza isim verin ve oluşturmaya başlayın.
Sonrasında vps bağlantısı için bilgiler mail adresinize gelecektir. Bu kısımda sunucuya bağlanmak için PuTTy programına ihtiyacınız olacak. Bu programı google’da aratarak kolay şekilde gezginlerden indirebilirsiniz.
DigitalOcea Centos 7 Üzerine Plesk Panel Kurulumu
Bizim hosting panel olarak seçtiğimiz herkesin bildiği Plesk panel olacak. Plesk’in sunmuş olduğu ücretsiz 1 aylık deneme paketleri ile keyler sürekli güncelleyerek bu işlemi gerçekleştireceğiz.
PuTTY ile suncuya bağlanın
- Host name kısmına mail’de gelen ip adresini girin ve Open butonu ile bağlanın.
- Uyarı verir ise Evet diyerek devam edin.
- Burada girişleri mail adresindeki bilgilere göre devam edin. Kopyaladığınız metinleri Putty’e yapıştırmak için mouse sağ tık kullanın.
- Root ile giriş yapmaya çalıştığınızda size varsayılan şifreyi soracaktır. Sağ tık ile yapıştırın. Sonrasında Unix password olarak tekrar aynı şifreyi soracak. Tekrar sağ tıklayarak yapıştırın.
- Sonrasında New password kısmına kendi belirleyeceğiniz şifreyi yazın. Burada ikinci kez tekrar şifreyi isteyecek yine aynı belirlediğiniz şifreyi yazın ve onaylayın. Sonrasında tamamen root ile yeni şifreniz belirlenmiş şekilde girmiş olacaksınız.
Artık plesk panelimizi kurma işlemlerine başlayabilirsiniz.
Kurulum için gerekli komutlar.
Aşağıdaki komutları sırası ile işlemler bittiğinde yapıştırabilirsiniz. Bu kısımda video anlatımı takip edebilirsiniz. Kurulum işlemi ortalama 10 dakika sürecektir.
Bazı kısımlarda size kurulumla ilgili sorular soracak. Sürüm ve kurulum türleri hakkında bu kısımlar bazen sürümlerin güncelliğine göre değişiklik göstersede temel mantık aynıdır. Video izlemenizi tekrar tavsiye ederim.
Soru sorduğu kısımlarda 1, 2, 3 rakamları ile seçenekleri seçebilirsiniz. Seçtiğiniz seçenek sonrasında f tuşu ile kurulumu devam ettirirsiniz.
- yum update -y
- wget http://autoinstall.plesk.com/plesk-installer
- chmod +x plesk-installer
- ./plesk-installer
Bu komut sonrasında soru soracaktır. F yazarak devam edin.
Bir süre sonra tekrar soru soracaktır. Burada ilk önce 2 yazarak Enter basın,
Kurulum yaklaşık 10 dakika sürebilir bu süre içinde Plesk üzerinden ücretsiz Lisans anahtarını alma işlemini yapabiliriz.
Plesk 1 Aylık deneme lisansı almak
Plesk üzerinden deneme lisansı almamız gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir.
- Sağ üst taraftaki TRY FOR Free butonuna tıklayın
- Buradaki lisans bilgilerini kendinize göre doldurun. Sonrasında Get My License Key Now! butonuna tıklayarak lisans kodunuzu alın.
- Lisans kodlarını not alın.
Plesk Web Arayız Ayarları ve Lisans İşlemleri
Plesk Panelimizin kurulumu bu arada bitmiş olabilir. Artık web üzerinden ayarların yapılması gereklidir. Bunun için plesk panelimize giriş yapalım.
- Plesk panel adresini : ipadresiniz:8880 ile giriş yapabilirsiniz.
Gerekli ayarları kendinize göre doldurabilirsiniz. Kurulum sonrasında lisans key’ini kurmanızı isteyecektir. Daha önce aldığınız lisans keyi ile kurulumu bitirebilirsiniz.
Bir cevap yazın