Çocuklarımız hepimizin dünyası. Onların varlığı o kadar değerli ki dünyayı yerinden oynatabileceğimizi hissederiz onlar için. Hele hasta olduklarında yüreğimiz hop eder. Ve bazen çaresiz hissederiz.
Çocuklar sık sık ateşlenirler. Ateş vücudun savunma mekanizmasıdır. Ve minik kahramanlar bir noktaya kadar ateşi tolere edebilir. Ama unutulmamalıdır ki her çocuk farklıdır. Ve ateşin yaratabileceği tehlikelerden onları korumak için yardımcı olmamız gerekebilir.Şimdi size çocuklarda ateş düşürme yollarını anlatacağım.
Ben de bir anneyim. Oğlum sık sık ateşlenir. İşte böyle durumlarda yapılması gerekenlerden önce yapılmaması gereken şey ateşten dolayı titreyen yada üşüdüğünü söyleyen çocuğunuzun üstünü örtmektir. Bu durum onun ateşinin daha da yükselmesine neden olur. O yüzden mümkün olduğunca kıyafetlerinden kurtulmalı el ve ayak gibi ısı kaybının ilk yaşandığı organları açıkta bırakılmalıdır.
Gelelim neler yapılmalı kısmına. Ateş düşürücüden önce uygulanabilecek ilk yol duş aldırmaktır. Ama unutmayın su soğuk olmayacak. Soğuk su ilk etapta ateşinin düşüşünü sağlasa da sonra ateşi tekrar yükselecektir. Ateşi olan minik kuzunuzu en az 15 dakika ılık suyun altında tutmalısınız. Vücut ısısını tamamen düşürmek değil normal değerlere çekmek amacımız o yüzden suyun altında kısa süre tutmak işe yaramaz. İlk etapta ılık su da ona soğuk gelecektir ama anne-baba olarak karşısında sakin kalmalı ve onu mümkün olduğunca ılık suyun altında tutmalıyız. Böylece vücudunun ısısını normal değerlere çekebiliriz.
İkinci yöntem sirkeli su. Neden iş gördüğünü bilmemekle beraber bana sorarsanız sirkesiz olanı da olur. Önemli olan kol altları, kasıklar ve boynun altı gibi kapalı kalan ve sıcağı tutan bölgeleri bir bez yardımı ve suyla serinletmek. Böylelikle beden ısısını asıl muhafaza eden yerlerden düşürmeye başlarsınız.
Sanırım en son yöntem olarak ateş düşürücü söylenebilir. Ama doktorunuza danışmadan bunu yapmamanızı öneririm. Çünkü bazı ateş düşürücülerin içindeki etken maddeler küçük çocuklarda alerjilere neden olabilir. Bu yüzden bir doktor onayı olmadan ilaç kullanmak zaten yanlışken göz bebeğiniz için böyle bir riske girmeyin.
Eğer bu yöntemlerin hiç biri işe yaramadıysa çocuğunuzu en yakın sağlık kuruluşuna götürmeli ve yardım almasını sağlamalısınız. Çocuk servisinin iyi olduğunu bildiğiniz bir hastane hem onun hem de sizin açınızdan en doğru seçim olacaktır. Hepinize çocuklarınızla sağlıklı günler dilerim.