İçindekiler
Yabancı cismi yok etmek için. Ancak bu sıvı kılların dışarı çıkmasını sağlamaz ve zamanla kiste zarar verir. Zarar gören kist sıvıyı vücut dışına akıtmaya başlar. Kist içindeki sıvının bir kısmı cilt altında kalıp apseleşir ve kıl dönmesi hastalığı ortaya çıkar. Kıl dönmesi apseleştiğinde kuyruk sokumundaki ağrı ve akıntı şikayetleri artar buda hastaların hayatlarını oldukça olumsuz şekilde etkiler hasta oturmakta ve hareket etmekte zorluk çeker ve mutlaka tedavi olması gerekir kıl dönmesi kendiliğinden geçmez.
Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Sürekli oturan kişilerde daha sık rastlanan bu hastalık genelde kuyruk sokumu bölgesinde belirir. Kuyruk sokumunuzda ağrı veya şişlik hissediyorsanız , iç çamaşırınızda sürekli bir akıntı hissi varsa , kuyruk sokumunuzdan kötü kokular geliyorsa , kaşıntı oluyorsa kıl dönmesi tedavisi konusunda bir hekime başvurmalısınız.
Kuyruk sokumunda bulunan ağrı veya apse sorunlarından dolayı oturmakta güçlük çekebilirsiniz. Kıl dönmesinin erkekler de görülme oranı kadınlara göre daha yüksektir. Bunun dışında aşırı kilolu , kıl yoğunluğu fazla olan, çok terleyen, kuyruk sokumu temizliğine dikkat etmeyen, dar kıyafet giyen ve çok fazla oturan kişilerde kıl dönmesi görülme ihtimali yüksektir.
Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Halk arasında genel olarak fazlaca bulunan kıl dönmesi hastalığının genel tedavisi ameliyattır. Ameliyat olduğunuzda kıl dönmesi tedavisi uygulanacak olan yerdeki kist bütünüyle çıkartılır. Bu durum aslında hastalığın tekrardan nüksetmesine sebep olabilir. Oradaki kistin çıkarılması için büyük bir delik açmak zorunda kalınır bu durum oldukça ağrıya sebep olabilir.
Hastalığın tekrardan nüksetme riski oldukça yüksektir yara izi kalacağından estetik olarak hastayı rahatsız edebilir. Hastanın günlük işlerini yapma isteği , oturma , kalkma veya tuvalete gitme gibi durumları olacağından yara izinde kapanma oldukça geç olur.