Kumaş Boyama Nasıl Yapılır?

Çok severek giydiğimiz kıyafetlerden çoğu zaman sırf renkleri solduğu için giymekten vazgeçeriz. Özelliklede gün içinde en çok yıpranan kıyafetin kot pantolon olduğu düşünülecek olursa, yıpranan ve rengi solan pantolonlar için mutlaka bir geri dönüşüm yolu olmalıdır. Gereksiz yere kıyafet alışverişi yapmamak için yada atmaya kıyamadığımız kıyafetleri kumaş boyama nasıl yapılır? uygulamasını öğrenerek, yeni alınmış gibi kullanabilirsiniz.

Kumaş Boyama Nasıl Yapılır?

Boya yapmak el becerisi ve yetenek gerektiren bir işlem olsa da bu kural kumaş boyama için geçerli değildir. Gerekli adımları dikkatli bir şekilde uygulayarak herkes evde kolaylıkla solmuş pantolonlarını kolaylıkla boyayabilir. Bazı kumaş türleri yeni alınmış bir kıyafet olmasına rağmen renginin soluk görünmesine neden olur. Kıyafetlerin renginin solmasının bazı nedenleri vardır.

 

Bu nedenler arasında çok fazla yıkanması, yıkama esnasında beyazlatıcı özelliği olan deterjanların kullanılması ve kuruması için asılan ortamın çok fazla güneş ışığına maruz kalmasını sıralayabiliriz. Kıyafetlerin ilk günkü renginin canlılığını koruyabilmesi için mutlaka renkli çamaşırlar için üretilmiş, içinde beyazlatıcı özelliği olmayan çamaşır suyu etkisi olmayan deterjanlar kullanılmalıdır. Peki her türlü kullanım kuralına dikkat edildiği halde yıpranan ve rengi solan kıyafetlerde kumaş nasıl boyanır?

 

Kot pantolonları nasıl boyamak gerekir?

 

Kot pantolon için ilk olarak kumaş boyası almanız gerekir. Dikkat etmeniz gereken nokta alınan boyanın pantolonun renginin bir iki ton koyu renkte olmasıdır. Boyama işlemine geçmeden önce mutlaka pantolonu yada hangi kıyafete boyama yapılacaksa yıkayınız. Makinede yıkamak yerine elde ılık su ve sabun ile yıkamak kot pantolon boyama işlemi için en uygun yöntemdir.

 

Kumaş boyası paketin arkasında yazan kullanma talimatına uyarak fokur fokur kaynamış suyun içinde karıştırılır. Karıştırma kabının plastik olmasına dikkat edilmelidir. Bir kovanın içine sıcaklık derecesi 60 derece olan sıcak su ile doldurup içine kumaş boyası dökülür. Kumaş boyama sektörü uzmanları etkili bir sonuç almak için bu sıcaklığı önermektedir. Kalitesi düşük kumaş türleri aşırı sıcağa karşı etkili olmayabiliyor. Suyun sıcaklığı ne kadar yüksek olursa boyanın kumaşa işlemesi o kadar fazla olur.

 

Bu karışımın üzerine bir su bardağı yemeklik tuz ve bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ilave edilir. Bir iki dakika bütün malzemelerin iç içe geçmesi için karıştırılır. Daha sonra pantolon boyalı suya batırılır. Yavaş yavaş boyanın tüm yüzeye işlemesi için sürekli karıştırılır. Karıştırma işlemini 15 dakika devam ettikten sonra boyanın içinde yarım saat kırk beş dakika bekletin. Daha sonra kovanın içindeki boyalı su dökülür. Pantolon ılık suyun altında fazla boya akıncaya kadar durulanır. Durulama suyu berrak hale geldikten sonra kumaş boyası  ile boyanan pantolon sabunlu ılık su ile yıkanır.

 

Bütün bu işlemlerden sonra boyanın daha uzun süre etkisini göstermesi için kumaş boyası renk sabitleyici ürünü kullanmak gerekir. Renk sabitleyici toz bir kabın içine su ile birlikte dökülüp karıştırılır. Bu karışım içinde boyanan kumaş yarım saat bekletilir. Bekletme süresi dolduktan sonra tekrar ılık suyun altında durulama işlemi yapılır. Son olarak gölgede kurutulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Site haritası yolu gösterir.