Okullardaki yapmacık eğitim hataları
İçindekiler
Gereksiz tanışma soruları.
Yeni okul dönemlerinde hep yapılmıştır, ilk önce birbirimizi tanıyalım diye başlar, sırayla ayağa kalkıp isminizi, şehrinizi ve babanızın annenizin yaptığı işi söyleyinle bitirirler.
Peki ama neden anne bana ve meslekler? Sanane?. Davranışları ve eğitimini kişilerin mesleklerine göre hiyerarşik düzende verilmesi daha ilk okul sıralarında başlanmıştır.
Eğer babası toplum gözünde daha üst tabaka bir meslekte ise sanki vatana millete daha çok yararı olacakmış gibi. Daha ilk okulda başladılar bize yalan söylemeyi öğretmeye.
Şimdi olsa kalkıp söylerdim ne saçma bir soru bu böyle diye. Sanane, tamam tanışalım ama bizim hayallerimiz den bahset. Karıştırma başka insanları. Biliyorum kendini anlatabilmek kabiliyetini arttırmak için belki ama belliki pek etkili değilmiş. Tabiki bu konuda duyarlı olan eğitimcilerde var. Ama çok azlar.
Gerçek olmayan mektuplar.
Sevdiğiniz bir insana mektup yazın diyerek kompozisyon örneği ile eğitim sağlamaya çalışmakta güzel birşey, ama neden sevdiğiniz bir insana. Neden küçük yaşta asılıyorsunuz arkadaşım acıyı kederi gam’ı. Uzaktaki bir arkadaşınıza yazınlar falan. Söyle çocuğa 20 yıl sonraki kendine yazsın. 20 yıl sonra okusun o zamanlar ne istiyormuş. Yapmışmı yarımmı kalmış. Hiç okumayacak ölmüş insanlara mektup yazdırmak nasıl bir eğitim anlayışı anlamadım.
Burada eğitim, ilk okulda sevdiğiniz uzaklardaki kişiye mektup yazın diyerek, çocuklara o yaşta içindeki acıları bulup kaleme döktüren. Hiç okumayacak insanlara mektuplar yazdırıp sanki iyilik yapıyormuş gibi davranmaktır. Asıl garip olan, doğruları yazarsan dalga geçerler, yazmazsan o yaşta yalan söylemeyi öğretirler. Sonra yalan kötü bir şeydir.
Bir yanıt yazın