İçindekiler
SEO Nedir ?
Seo denildiği zaman bir çok dökümanla zaten karşılaşmaktasınız. Burada, Seo nasıl yapılır, Seo için önemli etkenler, Seo çalışmalarında önem verilen şeyler gibi etkili yöntemlerden bahsedilecektir.
Kısaca SEO Tanımını yapmak gerekirse, SEO ( Arama motoru optimizasyonu ) internet sitemizi arama motorları kurallarına göre düzenlemektir. Arama motorlarının önem verdiği belirlediği bazı kriterleri düzenleyerek sıralamada ve aramalarda çıkış düzeni yakalamaktır amaç. Yani kısaca sitemizi arama motorlarına sevdirmeye çalışmalıyız.
Arama motorlarının SEO açısından önem verdiği noktalar nelerdir ?
Arama motorlarının sitenizi incelerken, bazı kategoriler altında incelemeler yapar bunları tanıyalım.
-
SEO – Site Başlık (Title) Uzunluğu
Sitenizin title uzunluğu arama motorları verilerine göre en fazla 70 karakterden oluşması uygun görülmüştür. Bunun nedeni google aramalarında kelimeler yazı adınıza makale içerisindeki kelimelere göre çıktığı için, Title çok uzun olma durumunda google karakter sınırını aşacaktır ve fazla karakterler görünmeze girecektir. Haliyle buda bazı kelimelerinizi düşürecektir.
Sayfa veya yazı başlıkları tile ile birleştiğinde dahada uzun bir isim oluşturmaktadır bunuda göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Eğer sitenizi WordPress tabanlı olarak kullanıyorsanız SEO içinde WordPress SEO Eklentisi kullanarak arama motorlarındaki önemli yerleri kolayca düzenleyebilirsiniz.
NOT : Başlıkların Max 70 karakter olmasına özen gösterin, aksi taktirde google linklerinizi spam olarak algılayabilir.
-
SEO – Açıklama (Description) Uzunluğu
Açıklama alanı sitelerizin Google aramalarında Site adresinizin (title) altında çıkan metindir. Mu kısa metin alanı sizin site içeriğinizi en iyi şekilde anlatması gerekmektedir. Çünkü ana kelimenizin arama verilerinde orda bulunmasıda sizin sitenizin aramalarda çıkmasını sağlayacaktır.
Sitenizin Açıklama bölümü sitenizi tanıtmak için kullanılır demiştik. Bunu tanıtmanız için google gibi arama motorlarının optimize standartları bize 160 karakterden fazla olmamasını söylüyor.
Yine wordpress için seo eklentisi ile panelnizdeki all in one seo genel özellikler kısmından düzenleyebilirsiniz.
-
Anahtar Kelime (Keywords) Uzunluğu
Anahtar kelimeler, arama motorlarının siteniz için oluşturduğunuz anahtar kelimelere göre sıralama ve listelemesini sağlar. Anahtar kelimeler diğer etiketlerin ve sayfa başlıklarının aksine sabit kalırlar. Yani bu kategori sitenizin genel kitlesine ve işlevine göre atanmalıdır. WordPress ile ilgili bir kategoriniz varsa ve wordpress ürünleri listeliyorsanız. Genel olarak wordpress kelimesi veya wordpress eklenti kelimesini kullanabilirsiniz. Örneğin anahtar kelimelerinize wordpress’in bütün tema ve eklentilerini yazma şansınız yoktur.
Arama motorları tarafından tercih edilen karakter maksimum uzunluğu 260 karakter olarak belirlenmiştir. Sitelerin önem verdiği kategorilere göre belirli kelimelerle öne çıkma çabaları vardır. Genellikle bunlar kullanılır. 260 karakteri hepsini kullanız size yarar sağlamayacaktır. Ve içerik olarak sitenize uygun gelimeleri yazmanız gerekmektedir. Araç tanıtım sitesinde yemek tarifleri anahtar kelimesini yazmanın saçma olduğu gibi. Anahtar kelimeleri sürekli tekrarlamakta bir o kadar saçmadır.
Anahtar kelimeler aralarına virgül koyularak yazılmaktadır.
Örnek verilirse Çatlak Blog anahtar kelimeleri : Backlink, Alexa siralama, backlink arttırma, webmaster blogu, vr box 360, wordpress, wp tema, wp eklenti, wp kodu, freelancer, para kazanma, evde yapilan isler
gibidir.
-
H (Heading Tags) Etiketleri
H kodlama sistemlerinde karşımıza <h3> H3 büyüklüğünde yazı </h3> şeklinde gelmektedir. Arama motorları sitede bütün boyutlarla yazılmasını bekliyor en azından bir parça. Bunu görsellik bakımındanda düzenleyerek sitenizi daha görsel bir düzenede alabilirsiniz. Yani hem kendiniz için hemde seo için bunu yapabilirsiniz. Seo analiz siteleri H etiketini sadece 1 kısımda yada analiz ettirdiğimiz sayfada görmesi yeterli olur ve analiz puanımızı arttırır ama google bu konuda nasıl düşünüyor onu kestirmek zordur.
Bir çok kişi önemli olarak görmesede SEO kuralları içerisinde yer aldığına göre şüphesizki etkisi olacağını unutmayın. Genellikle h1 taglari biraz büyük gözüktüğü için yazmaktan korkabilirler fakat kodlamalarınız ile h1 tagini sayfa başlıklarınızda veya site logo yerine isim yazıyorsanız site adı olarak kullanabilirsiniz.
-
Alt Etiket Bulunmayan Resimler
Alt etiketler resimleri tanımalak için kullanılır. Bir nevi isim kardeşleri gibidir. Nasıl sitemizi tanımlayan tagler varsa arama motorlarıda resimler için tanımlama beklemektedir. Ve bu tanımalamalar doğrultusunda görsel aramalarınızı sonuçlara göre sunar. Alt etiketleri ( alt=”Catlak SEO Anlatımı” ) türevinde tanımlayabilirsiniz.
-
Sayfa Hızı
Sayfa hızları yani sitemizin yükleme hızı SEO açısından oldukca öneme sahiptir onun için herkes güçlü serverlardan bahsetmektedir. Online ziyaretçilerin kullanımları yeni bir kullanıcının girisini yavaşlatabilir. Ve google botları sitenizi ziyaret ederken zaman aşımına uğrama durumu olabilir.
Arama motorları için uygun görünen maksimum yüklenme süresi 5 saniye olarak belirlenmiştir.
Webmaster Terimler Kelime Sözlüğü
Tag : Etiketler
H : Metin boyut şablonu