Sunucu Nasıl Olmalıdır?

Sunucu, bir bilgiyi veya sistemsel datayı sunan ve yazılım ve donanım olarak uzun süre çalışabilir şekilde optimize edilmiş asıl görevi istenilen datayı sunmak olan cihazlardır.

Sunucu Nasıl Olmalıdır?

İçindekiler

Sunucular genellikle günümüzde en çok web site sunucusu olarak bilinmektedir. Bu oranın küçük bir kısmını yazılım veya uygulama sunucuları görmekteyiz. Web site yoğunluğunun ve yapımının kolay olduğu bu dönemde bir çok kişininde kişisel site sahibi olduğunu düşünürsek bu oran gayet doğaldır.

Bir web site sunucusundan beklenen özellikler genelde güvenlik ve site hızı üzerine kuruludur. Güvenli sunucular dış saldırılara ve dosya korumasına kadar bir çok tehdite karşı hazırlıklı olmalıdır. Aynı zamanda bunu yaparken sitelerin hızlı çalışmasını sağlamalıdır. Web sunucu üzerindeki web server yazılımları genellikle farklılık gösterir ama temeli birisinin daha yavaş olmasından ziyade sunucunun bu gereklilikleri sağlayabilmesidir. 4GB ram 4CPU gereksinimli web paneli 1GB ram ile çalıştırmaya çalıştığınızda kendi kendinize ‘bu panel daha kendisini çalıştıramıyor, site nasıl çalışacak’ diye düşüneceksinizdir.

APACHE WEB SUNUCU

Genellike herkesin kullandığı ve optimize olarak çalışan sunucudur. Windows tabanlı ve Linux tabanlı bir çok alternatif web sunucusunun temelide Apache’ye dayanmaktadır. Ama bu web sunucusu günümüzde kimse için tek başına yeterli değil. Çünkü dinamik bir site oluşturduğunuzda mecburen SQL bağlantısı gerekli olacaktır. Zamanla artan datalarınız sql alışverişlerinizde ve data sunumlarında bir ziyaretçi sınırından sonra aksamalar yaşatacaktır. Bunun için çözüm olarak size LiteSpeed sunulacak.

LİTESPEED NEDİR NE İŞE YARAR?

Litespeed, kısaca web sunucu üzerindeki data aktarımını hızlandırmak için kullanılan ek yazılım diyebiliriz. Sunucuya LiteSpeed yüklendiği zaman Apache web server göreviniz LiteSpeed Web Server’a devreder.  Gerekli ve sık kullanılan kısımları sunucu üzerindeki depolama alanlarında tutarak sürekli alışveriş zorlamak yerine havuz içerisinden bilgi vermektedir. Bu havuzun güncellenmesi belirli aralıklarla ve güncellemeler ile yenilenmektedir. Bu sayede her ziyaretçi için web sunucu SQL ile alışveriş yapmaktan ve kaynak kullanımından kurtulmaktadır.

LiteSpeed sunucuya ek olarak, sunucunun kullandığı ram miktarına göre fiyatlandırılarak satılan ek bir yazılımdır. Site gücünü %400’e kadar artırdığı ve cpu, ram gibi kaynak kullanımlarını azalttığı bilinsede lisans ücretleri nedeniyle bazı Hosting firmaları LiteSpeed eklemekten çekinmektedir.

Kendi siteniz için oluşturacağınız bir sunucuda Litespeed kurmak sizi daha büyük masrafa sokabilir. Ama tabiki küçük çalışmalar için tercih edebileceğiniz ve ücretsiz olan OpenLiteSpeed kullanabilirsiniz. Performans olarak çok memnun kalacağınızdan şüpheniz olmasın. 

OPENLİTESPEED KULLANMAK

OpenLiteSpeed Web Server kurulumu vs onları anlatmak biraz uzun olacaktır. Bunun yerine çok daha kolay birşey var. Son zamanların popüler Cpanel Ücretsiz Alternatif Web Sunucuları arasında bizimde tercih ettiğimiz CyberPanel bulunmaktadır. Tamamen ücretsiz ve OpenLiteSpeed ile birlikte çalışan web panel, Dosya yönetimi, Reseller Kullanıcı, Yedekleme, Güvenlik Duvarı, Kolay Kaynak Kullanım göstergesi, Çoklu PHP versiyon seçenekleri, DNS, FTP, Mail vs Cpanel’de olan neredeyse bütün özellikleri ile birlikte dahada basite indirilmiş şekilde size ücretsiz bir şekilde hizmet veriyor. 1GB gibi düşük bir VPS üzerine kurulumu yeterli olan panel kurulumuda gayet kolay. CyberPanel kurulumu  makalesini inceleyerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Site haritası yolu gösterir.