İçindekiler
İnsanların yaşamını sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için uykuya gerek vardır. Uyku insan vücudunda bir nevi dinlenme ve yeniden başlama durumu gibi düşünülebilir. Belirli süreler ile vücudun uykuya ihtiyacı vardır, başka bir vücut isteğide beslenmedir. Yemeklerden ve gıdalardan aldığımız enerji ve proteinler ile vücudumuzun aktif çalışma gücüne destek veririz. Bu enerjinin yüklemesinin, yemekten sonra uyku gelmesi nedenleri şu şekildedir.
GEREĞİNDEN FAZLA YEMEK
Vücudun günlük ihtiyaçlarından fazla besin tüketmesi ve fazla enerji alması aşırı beslenmeden dolayı uyku gelmesine yol açabilir. Vücut yediğimiz yemekler sonrasında bu enerjiyi yakma ihtiyacı duymaktadır. Enerji yakma sürecinde hücrelerin daha çok çalışması sonrasında yorgunluk belirtileri gösteren enzimler salgılanır. Vücudun kendisini yorgun hissetmesi bu etkileşim insanda uyku hissi yaratır.
FAZLA KALORİLİ YEMEKLER İLE BESLENME
Glikoz, karbonhidratlı yiyeceklerin temel yapı taşıdır. Kandaki şeker düzeyini artırarak kişinin yemeklerde fazla derecede karbonhidrat alınması sonrasında kandaki dengeyi sağlamak için pankreası uyarmaya yol açar. Pankreas uyarıldıktan sonra vücut insülin salgılamaya başlar, insülin hormonları ise kan şekerini düşürülmesi içinde triptofan amino asit maddesi ortaya çıkarılmaktadır.
Bu madde, vücudun yemekten sonra halsizlik ve yorgunluk oluşturan serotonin hormonu salgılamasını tetiklemiş olur.
YEMEKTEN SONRA UYKUYU ENGELLEMEK
Her yemek sonrasında uyku bastırması insanların gün içerisinde özelliklede iş yerlerine büyük sorunlar yaşamasına neden olabilir. İş temposunda gerilemeler ve halsizlik durumu işinizden soğumanızı ve performans düşüklüğü nedeniyle belkide işinizden bile olmanızı sağlayabilir. Bunun için kendinizi yemekten sonra uyku gelmesini engelleyecek önlemler almanız gerekli. Genel yaşamınızın daha huzurlu ve iyi geçmesi için bir kaç yöntem var.
Yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler tüketmek yerine daha çok sebze ve meyve tüketmeye önem vermelisiniz. Sebze ve meyvelerdeki vitaminler genel olarak vücuda verdiği direnç gücünün yanında gün içine enerjik hissetmenizede yardımcı olur. Bunlara ek olarak su tüketiminide artırmanızda yarar var. Bir çok diyetisyenin ve sağlık yetkililerin söylediği şekilde vücudunuza uygun şekilde günlük su tüketimine önem vermelisiniz.
Yemek sürecinde, doyduğunuzu hissettiğiniz anda yemeyi bırakmalısınız. Yemek sonrasında, yenilenlerin sindirilmesi ve yakımı için temiz hava ve kısa mesafeli yürüşler bile etkilidir. Bu durum yemeğin verdiği uyku halini önlemeye büyük oranda yardımcı olmaktadır.
Mutsuz ve sinirli olmamın 3 sebebi olabilir :
1 hastayımdır
2 param bitmiştir
3 yeterince uyuyamadım